Friday, March 14, 2014

Daun Saderi, Ketumbar, Sup, Chevil dan Conium...

Ok! Betul, akupun keliru dengan daun2 ni... daun sup / parsley, daun ketumbar / coriander or cilantro dan daun saderi / celery. Kalau sesekali aku nak beli daun sup, aku akan petik sedikit daunnya dan cium. Hanya itu saja aroma daun yang aku kenal kalau nak buat sup...

Tapi sejak tengok rancangan masakan yang chefnya orang putih, mereka ni tak lepas2 gunakan daun ketumbar dalam masakan mereka. Boleh dikatakan semua masakan mereka gunakan daun ni. Terdetik di hati nak carik daun ni dan bau sendiri...

Daun saderi...hmmmm...sama jugak. Ketiga2 daun ni punyai rupa yang sama dengan aroma yang berbeza. Kebanyakan saderi dijual dengan batangnya sekali. Jadi tak susah aku nak kenal. Tapi aku nak tahu lebih! Jadi aku google sana sini...

 DAUN SADERI / CELERY
  





aromatic vegetables soup
Ni pokok saderi / celery. Aku kenal pokok ni sejak rajin tonton rancangan masakan di AFC dan Food Network. Kat Tesco sayur ni dijual dengan harga yang murah sedikit berbanding pasar basah. 

Celery (Apium graveolens var. dulce) is a plant variety in the family Apiaceae, commonly used as a vegetable. The plant grows to 1 m tall. The leaves are pinnate to bipinnate with rhombic leaflets 3–6 cm long and 2–4 cm broad. The flowers are creamy-white, 2–3 mm in diameter, and are produced in dense compound umbels. The seeds are broad ovoid to globose, 1.5–2 mm long and wide.- wikipedia.

Setakat aku tahu, celery ni dikenali sebagai 'aromatic vegetables'. Selalu digunakan sebagai asas masakan sup, stew dan lain-lain dengan bawang besar dan lobak merah. Aku cuba buat dan aku amat sukakan rasanya. Aku jadikan ia sebagai sayur untuk dimakan dengan nasi. Selalunya hanya batangnya sahaja yang dijual dan diselitkan sedikit daunnya.

DAUN KETUMBAR / CORIANDER / CILANTRO
 
 
 Ini daun ketumbar atau coriander atau cilantro. Baru beberapa hari lepas aku beli pokok ketumbar ni sebab nak cuba resepi baru. Sebelum ni aku tak tahu langsung tentang daun ketumbar ni. Aku siap tanya ngan cina yang jual daun ni. Pokoknya kecil je. Pendek dan baunya kuat. 

Coriander (Coriandrum sativum), also known as cilantro, Chinese parsley or dhania,[1] is an annual herb in the family Apiaceae. Coriander is native to regions spanning from southern Europe and North Africa to southwestern Asia. It is a soft plant growing to 50 cm (20 in) tall. The leaves are variable in shape, broadly lobed at the base of the plant, and slender and feathery higher on the flowering stems. The flowers are borne in small umbels, white or very pale pink, asymmetrical, with the petals pointing away from the centre of the umbel longer (5–6 mm or 0.20–0.24 in) than those pointing toward it (only 1–3 mm or 0.039–0.118 in long). The fruit is a globular, dry schizocarp 3–5 mm (0.12–0.20 in) in diameter. Although sometimes eaten alone, the seeds often are used as a spice or an added ingredient in other foods.- wikipedia.

Fakta menarik daun ni...
 


 DAUN SUP / PARSLEY

Ada dua jenis yang aku tahu. Satu curly dan satu flat leaves... 


Parsley or garden parsley (Petroselinum crispum) is a species of Petroselinum in the family Apiaceae, native to the central Mediterranean region (southern Italy, Algeria, and Tunisia), naturalized elsewhere in Europe, and widely cultivated as an herb, a spice, and a vegetable. Where it grows as a biennial, in the first year, it forms a rosette of tripinnate leaves 10–25 cm long with numerous 1–3 cm leaflets, and a taproot used as a food store over the winter. Parsley is widely used in Middle Eastern, European, and American cooking. Curly leaf parsley is often used as a garnish. In central and eastern Europe and in western Asia, many dishes are served with fresh green chopped parsley sprinkled on top. Root parsley is very common in central and eastern European cuisines, where it is used as a snack or a vegetable in many soups, stews, and casseroles.- wikipedia.


For more infos, boleh je refer kat wikipedia....;)

Tapi aku jumpa site yang sangat2 menarik untuk dibaca, menerangkan perbezaan daun2 yang aku mentioned tadi...

http://www.cookthink.com/reference/350/Flat-leaf_parsley_vs_curly-leaf_parsley
http://apeaceofcake.net/difference-parsley-coriandercilantro-chervil/
http://www.betterrecipes.com/blogs/daily-dish/2013/04/16/what-is-cilantro-what-is-parsley/

Ketiga-tiga artikel ini menerangkan dengan terperinci perbezaan antara ketiga2 daun ni...
Parsley... P for pointy...
Coriander... C for curved...
Celery...refer to the jagged stem


Ok, aku ingatkan 3...rupanya 4. Satu lagi jenis pokok yang sama adalah CHERVIL...

Chervil and parsley have different number of branchesChervil (left) has three to four “branches” before a leaf grows, while parsley (right) and celery usually only have one or two...


 CONIUM...popularly known as HEMLOCK...

Pokok ni bukan pokok herba walaupun ianya mempunyai bentuk yang sama dengan keempat2 jenis daun yang aku nyatakan tadi. Yang ni racun! Mengikut maklumat wikipedia, pokok ni la yang membunuh Socrates...hmmmmm...


Conium (/koʊˈnaΙͺ.Ι™m/ or /ˈkoʊniΙ™m/) is a genus of one[1] or two species of highly poisonous perennial herbaceous flowering plants in the family Apiaceae, native to Europe and the Mediterranean region as Conium maculatum (known popularly as Hemlock), and to southern Africa as Conium chaerophylloides.


conium

18 comments:

  1. Good info.ada blok mention 3 daun ni sama.sedangkan bau pn dah lain

    ReplyDelete
  2. Very good info. Thanks for the info 😊

    ReplyDelete
  3. Ada satu lagi, daun bawang = chives

    ReplyDelete
    Replies
    1. Chives = kucai.
      Daun bawang = green onion / scallion

      Delete
    2. Sampah: betul

      Delete
  4. I thought daun bawang is known as spring onions or scallions? Pls correct me if I m wrong. Tq.

    ReplyDelete
  5. Daun sup tu adalah daun seleri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha,ah.confuse gak tadi ngan penerangan ni. Tp at least bagus lah ada effort. Sebab rasanya yg mcm daun sup tu chinese parsley, rasa mcm yg keriting tu gak... english parsley. Kalo xsalah la, kalo salah mintak maaf.

      Yg kita panggil daun sup tu rasa mmg celery tu. Ke salah ye?

      Delete
    2. Daun Sup = Parsley
      Seleri/Saderi = Celery. Celery leaf always discarded and only the stem being used for cooking.

      The different Daun Sup dan Seleri is the STEM size. Both of it can be used for cooking soup.

      Chinese parsley is NOT a parsley. It's Cilantro(US) /Coriander(UK)/Daun Ketumbar

      Delete
  6. Tq banyak²....sangat membantu...saya selalu confuse pasal jenis2 daun ni

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum salam sejahtera warga groupπŸ“’
    πŸ’ Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni yeπŸ“’πŸ˜‰

    1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit gout kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.

    2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba beliau. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺πŸ‘πŸ»

    3)Pengamal perubatan herba ni dah banyak pengalaman berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan gout. Ramai yg dh pulih.

    4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dll.

    5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.

    6) Sepanjang sy kenal ramai pesakit, antara dikalangan kawan-kawan sy juga, pesakit gout pun boleh sembuh dgn cepat , abang sy sendiri minum untuk gout, kalau dlu die bergantung kepada ubat klinik ,sekarang dh sembuh dn gout susah nak dtg dah walau kadang kala ada makan seafood.

    Sy share melalui pengalaman sy sendiri yg mengikuti perkembangan pejuang2 kanser ni....sy sendiri pun guna produk die (jus herba) dah 5tahun setia walaupun sembuh terus juga minum sebagai supplement.

    Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .πŸ’ͺ🏼

    ▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
    Skg sudah sembuh dari kanser.
    ..........................................................................
    ▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
    Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
    Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
    Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
    ………………………………………………………………………....
    ▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
    Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
    ..........................................................................
    ▪Puan Musriharni pesakit asma kronik sejak kecil yang terpaksa menggunakan healer setiap hari. Beliau juga pesakit (GERD) yang menyebabkan berangin satu badan sehingga terasa ke pinggang. Perut membuncit dan mengeras kerana terlampau banyak angin sampai sesak nafas dan anxiety akibat nya menggigil dan seram sejuk.
    Sekarang kesihatan Alhamdulilah semakin baik, gastrik dan anxiety dah takde dan asma pun tak perlu guna healer lagi. Paru2 dah elok semula.
    ..........................................................................
    ▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah semakin sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
    ..........................................................................

    Call order wasap@call- En Mohd Zuhairi 017-4687570

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahappe-happe kau ni.. terjah masuk 'dapur' orang (tgh cerita pasal daun sup/ketumbar dll) bawak cerita yg x de kaitan

      Kau patut blajar "ilmu adab" dulu. Nak buat kebajikan pun, perlu adab juga

      Delete