Resepi ayam ni aku dapat kat sini... http://balannambiar.wordpress.com/2012/01/21/resepi-ayam-masak-bawang-berempah/
Tapi sukatan yang diberikan adalah untuk katerer. Sesuai untuk 250 ke 300 orang. Jadi aku modified ikut selera aku sekeluarga...
Ni sukatan aku :-
Ayam - 1 ekor dipotong dan dibersihkan. Gaul dengan garam dan kunyit. Goreng separuh masak.
Bawang Besar - 3 biji dihiris halus dan digoreng garing. Ketepikan.
Bawang Besar - 1 biji dikisar halus.
Sekalikan rempah2 ini :-
Serbuk Cili - 2 sudu teh ( lebihkan kalau nak pedas )
Serbuk Jintan Manis - 1 sudu teh
Serbuk Jintan Putih - 1 sudu teh
Rempah Kari Daging - 1 sudu besarSos Tiram - 2 sudu besar
Sos Cili - 2 sudu besar
Sos Tomato - 2 sudu besar
Pes Bawang Putih + Halia - 1 sudu besar
Garam Masala - 1 sudu teh ( gunakan rempah 4 sekawan kalau takde)
Daun Pandan - 3-4 helai dipotong pendek2
Gula dan Garam secukup rasa
Cili Merah dan Daun Kari untuk hiasan.
Cara :-
Gunakan minyak goreng bawang tadi untuk tumis rempah 4 sekawan (kalau tak guna garam masala). Masukkan daun pandan. Tumis pes halia+bawang putih sampai wangi. Masukkan rempah2 yang telah disekalikan tadi. Tumis sebentar dan masukkan bawang yang telah dikisar halus. Masukkan sos cili, sos tiram dan sos tomato. Kacau rata dan rasakan garam dan gula. Masukkan ayam. Kacau rata. Biarkan rempah sebati dengan ayam sebelum masukkan bawang yang telah digoreng tadi. Kacau sebati dan taburkan cili merah dan daun kari sebagai hiasan.
p/s :- sedap kot kalau makan ngan nasi beriani?
No comments:
Post a Comment