Well... resepi dapat kat SINI...http://anissdairy.blogspot.com/2011/02/bingka-labu-madihaa.html
Sangat-sangat sedap! Lembut...gebu...lemak... semua terasa!
Resepinya... ada bahan yang aku olah sikit...
Bahan2...
1 biji labu kuning saiz sederhana - kopek, dadu, rebus & tos
240 gm gula pasir - aku guna 60 gm jek sebab labu tu dah manis
250 gm tepung gandum
3 biji telur (A) - aku guna 5 biji telur Gred C
1 cawan santan pekat
125 gm marjerin - cairkan - semestinya Adela
Cara...
1. Blend labu rebus, gula, telur dan santan hingga halus.
2. Masukkan bahan blend ke dalam mangkuk besar.
3. Masukkan tepung sikit demi sedikit dan kacau rata.
4. Masukkan marjerin yang dicairkan dan kacau. Jika adunan berketul2.. boleh ditapis atau diblend sekali lagi.
5. Panaskan ketuhar 175C.
6. Lenserkan acuan dengan marjerin/butter.
7. Masukkan adunan ke dalam acuan dan bakar selama 40 minit atau hingga masak bergantung saiz loyang & saiz oven anda.
Nota: Cara menguji kuih.. cucuk kuih dengan lidi penguji jika lidi keluar bersih.. bermakna kuih sudah masak.. jika lidi penguji masih bersalut dengan kuih teruskan membakar dengan menurunkan suhu ke 160C utk mengelakkan kuih dari hangus.
No comments:
Post a Comment